27 mars 2018

Intervju med avgående styrelse

Är du nyfiken på vad avgående styrelseledamöter tycker och tänker om sitt år ämbetsman i JF:s styrelse? Här följer korta intervjuer med respektive ledamot inför aprilstämman 2018. Sidan kommer uppdateras under veckans gång. Är du sugen på att läsa mer om posterna som lyses inför stämman och få information om hur du söker? Klicka här!

Emanuel Bergqvist – Sekreterare tillika ordförande för administrativa utskottet

 

Hur kommer det sig att du började engagera dig i Juridiska föreningen från första början och varför sökte du till sekreterare?

Jag började engagera mig tack vare recceveckan och att jag träffade så många som varengagerade då, framförallt mina faddrar. Jag började som klubbverkare, sen var jag IT-förman, vice recceförman, och ledamot i valberedningen samtidigt en sväng.

Jag sökte till sekreterare därför att jag trodde att jag skulle kunna göra arbetet bra. Dels har jag varit sekreterare i tidigare ideella engagemang och sen så är jag väldigt intresserad av IT, organisation och administration vilket utskottets nuvarande kärnverksamhet består i.

Vad var ditt stoltaste ögonblick under din tid som sekreterare?

Jag har nog inget ögonblick som sticker ut extremt mycket mer än något annat. Jag blir stolt varje gång jag kommer till Jontes och jag ser att vi har så många nya engagerade som är det som för föreningen framåt. Jag blir också väldigt stolt när det talas gott om föreningen utanför Jontes, på seminarier eller runt Munken i samband med något evenemang. Mina ämbetsmän i mitt utskott gör mig också stolt som kämpar hårt med att göra föreningen än bättre hela tiden.

Man får känslan av att sekreteraren tillika ordförande av administrativa utskottet flyger lite under radarn. Som ordförande för kårens minsta utskott och den som sitter och skriver under styrelsemötet, känner du någon gång för att brista ut i ett “NI SKULLE INTE KLARA ER UTAN MIG”? För vad skulle styrelsen och resten av kåren göra utan dig? Gå under, va?

Utan tvekan gå under!! Inte nog med att jag har koll på protokollen, så har jag också bäst koll på föreningsstämman skulle jag tro och vad skulle hända om den gick åt skogen?! Det vackra med att gå under radarn ibland är att jag inte behöver vara den mest tillgängliga dygnet runt utan kan balansera en styrelsepost tillsammans med plugget och livet utanför föreningen. Sen kan man ta på sig hur mycket som helst utanför sitt ämbete om man så vill!

Hur snabbt kan du skriva “tjugosju (27) ledamöter i den studieförbättrande gruppen med särskilt ansvar för studieförbättring skulle åka på semester till Tjetjenien men hamnade istället på Kirgizistans farmacevtiska institution, så nu kallas de bara för ledamöter i Studieförbättrandegruppen”?

Jag provade precis och kom fram till att jag lyckades på 19 sekunder. Inte illa!

Fem snabba:

  • Julmust eller påskmust? – Kuggfråga. Men eftersom julen kommer innan påsk säger jag Julmust.
  • Tacos på Jontes eller trestjärnig avsmakningsmeny (JF betalar)? – Tacos. Med ananas.
  • Torgny Håstad eller Thomas Bull? – Bull. Det gäller liksom att ta tjuren vid hornen.
  • PM eller tenta? Säger nog PM. Jag är en jävel på att ordbajsa.
  • Clas Ohlson eller Åhléns? – Åhléns finns knappt i Borås där jag är ifrån, Classe däremot!

Till sist, till vilket Hogwarts-hus skulle du bli sorterad (var ärlig och säg inte bara Gryffindor)?

Är inte mycket av en ”cave dweller” så Slytherin går bort. Hufflepuff är ju bara… nej. Gryffindor väljer ju alla som inte läst böckerna. Eftersom jag gillar blått vill jag vara i Ravenclaw. Alla smarta väljer Ravenclaw. Utom Hermione, men någon gång har hatten fel.

 

Caroline Edwall – Ordförande för Studierådet

Hur kommer det sig att du började engagera dig i Juridiska föreningen från första början och varför sökte du till Ordförande för Studierådet?

Började engagera mig i JF under T1 för att jag ville ha något kul att göra vid sidan om studierna. Jag sökte ordförande för Studierådet under T3 för att jag verkligen gillade att sitta i studierådet som ledamot. Studierådet är ett superviktigt utskott för alla juriststudenter och där vi har vår riktiga möjlighet att påverka, därför kändes det givet att söka.

Vad var ditt stoltaste ögonblick under din tid som Ordförande för Studierådet?

Oj, va svårt! Jag har varit stolt så många gånger under mitt år som ordförande för studierådet. Klyschigt kanske, men tycker mitt utskott har varit det bästa! Jag var sjukt stolt när vi styrde ihop ämbetsmannafesten i november och att så många i utskottet ställde upp och gick in helhjärtat i att bli aktiva i ämbetsmannakåren.

Under våra studierådsmötet har jag också varit väldigt stolt, vi har haft många bra diskussioner och det är alltid spännande att argumentera och diskutera frågor som man brinner för. Jag blir såklart även superSTOLT de gånger då personal på fakulteten berömmer studentrepresentanterna som JF tillsätter. Såå får man svara att jag är stolt mest hela tiden över mina fantastiska ledamöter och deras insatser?

Som ordförande för Studierådet sysslar man mycket med att försöka påverka alla juridikstuderandes studiesituation, vilken/vilka fråga/frågor brinner du mest för?

De frågor som jag brinner mest för är helt klart lika villkors frågor. Väldigt passande att jag varit ordförande just i år då just den frågan varit på tapeten på grund av #medvilkenrätt. Jag har flera gånger blivit uppriktigt upprörd när jag ser statistik på hur många studenter som känner sig kränkta eller när viktig information inte når ut till studenterna. En annan fråga jag brinner för är breddad rekrytering, tycker det är otroligt tråkigt att juristprogrammet är en sån homogen grupp. Utbildningen skulle bli bättre med mer mångfald!

 

Att Studierådet lägger ner väldigt mycket tid på att värna om studenternas rättigheter och intressen har du nu gjort nästan övertydligt, så – vilken förkämpe, historisk eller samtida, identifierar du dig mest med?

Haha, vilken jag identifierar mig med? Är det här något test för att se om jag har fått hybris under mitt år som ordförande för studierådet?  Går inte runt och identifierar mig med någon förkämpe…. Inspireras dock gärna av förkämpar! 😉

Fem snabba:

Julmust eller påskmust? Båda är lika äckligt!

Tacos på Jontes eller trestjärnig avsmakningsmeny (JF betalar)? Älskar mat och all typ av mat är gott!

Torgny Håstad eller Thomas Bull?

PM eller tenta? 

Clas Ohlson eller Åhléns? ÄLSKAR Åhléns vill flytta in på deras hemavdelning.

 

Till sist, till vilket Hogwarts-hus skulle du bli sorterad (var ärlig och säg inte bara Gryffindor)?

Jag är alltid ärlig. Gryffindor ändå.

 

Ossian Dittmer Hvarfner – Arbetsmarknadsansvarig

Hur kommer det sig att du började engagera dig i Juridiska föreningen från första början och varför sökte du till arbetsmarknadsansvarig?

Jag önskar jag hade ett bättre och mer inspirerande svar på den här frågan, men jag började för att en kompis tipsade om att spontanansöka till arbetsmarknadsgruppen. Han sökte posten som arbetsmarknadsansvarig, och sa i princip inte mycket mer än att det arbetsmarknadsgruppen höll på med var kul. Jag är extremt lättövertalad, så det behövdes inte mer än så för att jag skulle söka. Nu ett par år senare kan jag dock definitivt säga att det är ett av mina bästa spontana beslut.

Jag sökte till arbetsmarknadsansvarig för att jag trivdes så bra i gruppen och gillade det vi höll på med, men också för att jag ville hjälpa till att stärka JF:s ställning gentemot våra samarbetspartners. Jag ville att vi som kår skulle ha mer att säga till om och vara likvärdiga parter i den relationen.

Vad var ditt stoltaste ögonblick under din tid som arbetsmarknadsansvarig?

I min roll som arbetsmarknadsansvarig är jag också ordförande för arbetsmarknadsgruppen. Det är otroligt motiverande att få jobba med, och leda en grupp med så extremt kompetenta, självständiga och proffsiga personer. Att en så kapabel och självgående grupp accepterat mig som ledare till den grad att de faktiskt dyker upp, lyssnar och deltar aktivt när vi har möten gör mig otroligt tacksam och stolt. Jag känner mig hedrad varje gång.

Som arbetsmarknadsansvarig, och som flerårig medlem av arbetsmarknadsgruppen måste du ha hunnit bli en riktig konnässör av goodie-bags. Hur ser egentligen den perfekta goodie-bagen ut?

Jag skulle kunna säga att den perfekta goodie-bagen har något utmärkande från alla våra samarbetspartners, en väska från Hamilton, ett tenta-kit från Cederquist, ett kollegieblock från White & Case, en vattenflaska från Vinge och så vidare. Men det är ju naturligtvis inte sant. Den perfekta goodie-bagen innehåller förstås bläckpennor från Ashurst, som inte finns i Sverige längre. Så de goda tiderna är helt klart över. Sorry.

Arbetsmarknadsgruppens talarkvällar på Jontes är världsberömda. Av den skaran som ännu inte har hunnit förbi stugan, vem är din absoluta drömföreläsare?

När Robert S. Muller III är färdig med sitt uppdrag som särskild utredare för USA:s justitiedepartement tänkte jag skicka ut en trevare till honom och föreslå ett Jontesbesök. Han kanske kommer om JF fixar med tacobuffé?

Fem snabba:

Julmust eller påskmust? – Dricker typ aldrig läsk längre, men till de som vågar påstå att det är samma sak: fight me IRL.

Tacos på Jontes eller trestjärnig avsmakningsmeny (JF betalar)? – Jag missar aldrig chansen att fylla i en “Utlägg mot kvitto”-blankett.

Torgny Håstad eller Thomas Bull? – “Regeringsformen – en kommentar” är den enda boken på juristprogrammet jag kommit ens i närheten av att faktiskt läsa igenom helt och hållet, sen insåg jag att man inte behöver göra sånt.

PM eller tenta? – Jag hittar på mina mest kreativa undanflykter från pluggandet när jag skriver PM.

Clas Ohlson eller Åhléns? – Jag har faktiskt blivit frågad på Åhléns om jag ville använda min studentrabatt, så de vinner lätt.

Till sist, till vilket Hogwarts-hus skulle du bli sorterad (var ärlig och säg inte bara Gryffindor)? 

Som ordförande för det mest skräckinjagande utskottet borde jag säga Slytherin. Men det kvittar typ vilket hus jag hade blivit sorterad till, jag hade garanterat trollat på sommarlovet och blivit relegerad direkt.

 

Agnes Emborg – Ordförande

Hur kommer det sig att du började engagera dig i Juridiska föreningen

 från första början och varför sökte du till just ordförande?

Jag lockades till JF för att jag ville känna att jag bidrog med något – jag ville helt enkelt känna mig viktig. Ganska snabbt insåg jag att jag kommit helt rätt och provade på lite olika ämbeten under ganska kort tid. När ordförandeposten blev ledig så kändes det helt rätt då jag ville ha en ordentlig utmaning samtidigt som jag ville ta en paus från plugget. Med facit i hand så är det tveklöst ett av de bättre besluten jag tagit.

Vad var ditt stoltaste ögonblick under din tid som ordförande?

Oj, jag vet inte riktigt vilket jag ska välja. Förutom att jag har fått äran att skaka hand med nobelpristagare på Uppsala slott så är ett av mina stoltaste ögonblick när jag tillsammans med Caroline (ordförande i Studierådet) och Ebba (ledamot av Studierådet) i omgångar presenterade en rapport om fördjupningskurser som Studierådet skrivit – och den fick gehör. Även de två gångerna som jag hållit tal inför reccarna på reccegasquerna i höstas och våras har för mig varit speciella ögonblick då jag känner mig så förbannat stolt över vad JF hittills åstadkommit och vilka möjligheter alla nya studenter har att utveckla JF.

Som ordförande är du både kårordförande (duh), och studiebevakare. Rollerna hänger ihop ganska mycket, men vad tycker du har varit det roligaste av de båda?

Det går inte att välja. Det häfitga med att vara kårordförande är just ledarrollen – att blanda ledarskap med ödmjukhet och lyhördhet. Det är roligt (tro det eller ej) att ha rätt, men ännu roligare att själv erkänna att andra inom organisationen har rätt. Det innebär i slutändan att det finns många otroligt kompetenta människor – och det är så otroligt roligt att leda alla dem. Det roligate med studiebevakningen är att jag faktiskt har mandat att säga ifrån när jag tycker något i utbildningen eller vid universitetet är fel och att de faktiskt måste lyssna på vad jag har att säga. Det är även väldigt häftigt att känna att mitt arbete kommer ge resultat, även om det ofta tar tid så kommer jag ha påverkat vår utbildning för att bli den bästa utbildningen i Sverige.

Du verkar väldigt mån om att framstå som “the big boss”, men på en “makthavare med Napoleonkomplex”-skala från Prins John (i den tecknade Robin Hood) till Tengil (vår beskyddare), hur skräckinjagande är du?

Jag gillar beskrivningen! Ibland är jag otroligt skräckinjagande, men då finns det ofta ett syfte med det. Till den största delen är jag en riktig mjukis, men krävs det så kan jag vara mycket otrevlig och otroligt skräckinjagande. Skulle vilja kalla mig själv för definitionen av snäll men utan att vara en mes. Kameleont kanske? Anpassar mig efter situationen.

Fem snabba:

Julmust eller påskmust? – (DET ÄR JU SAMMA SAK?!)

Tacos på Jontes eller trestjärnig avsmakningsmeny (JF betalar)? – Om jag får den på Jontes.

Torgny Håstad eller Thomas Bull? – Gillar på något sätt självförtroendet (och jag har fått en kram av honom).  

PM eller tenta?

Clas Ohlson eller Åhléns? – Som gammal Classemedarbbetare så måste jag ju svara det, plikttrogen som jag är.

Till sist, till vilket Hogwarts-hus skulle du bli sorterad (var ärlig och säg inte bara Gryffindor)?

Harry Potter är inte min grej, så skulle nog aldrig bli sorterad överhuvudtaget utan skulle nog vara den som springer in i väggen vid tågstationen.

Frågor om ämbetena eller stämman? Kontakta